00 Bescherm uw konijn bij warm weer
Konijnen kunnen slecht tegen warmte.
Van nature zijn ze gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, waar het tussen de 10 en 20 graden is. Onze huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur warmer wordt dan 24 graden kunnen konijnen al last krijgen van de hitte. Ze hebben onze hulp dan echt nodig!
Tips voor je konijn tijdens de hitte
Probeer tijdens hele warme dagen stress zoveel mogelijk te voorkomen. Laat je konijn zoveel mogelijk met rust en laat hem zelf zijn plekje uitzoeken waar hij het prettigste ligt. Reis alleen met je konijn als het echt noodzakelijk is.
Buiten konijnen
- Zorg ervoor dat het konijn de hele dag een schaduwrijk plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken.
- Plaats eventueel een parasol boven het hok en de ren, zorg er wel voor dat deze niet kan wegwaaien door de wind en houd rekening met het draaien van de zon.
- Bouw een uitstekend afdakje boven het hok en laat er eventueel, niet giftige, klimplanten overheen groeien. Bijv. een kiwi klimplant.
- Geef het konijn de mogelijkheid om uit het hok in een ren of in de tuin te gaan liggen, want vooral hokken waar minder wind doorheen waait kunnen erg warm worden.
- Dek de ren of het hok aan de bovenkant af met (vochtige) lakens. Hang het laken niet voor de ingang, want dan blokker je de luchtstroom die voor verkoeling zorgt en als het laken nat is dan neemt de luchtvochtigheid in het hok enorm toe.
- Is het zo warm dat het niet lukt om het konijn buiten goed koel te houden, zet hem dan binnen op het koelste plekje.
Binnen konijnen
- Probeer de zon zoveel mogelijk uit het huis te houden, door gordijnen te sluiten en/of zonwering neer te laten.
- Zet de kooi en ren op een koelere locatie in huis neer.
- Zet een ventilator aan, maar zorg er wel voor dat je konijn niet op de tocht zit of de ventilator rechtstreeks naar hem blaast.
Hygiëne
Maak het hok en de toiletbak vaker schoon en check je konijn 2x per dag op wondjes, plakpoep en parasieten, vergeet daar het deel onder de staart ook niet. Vooral met warm weer is de kans op Myiasis groter.
Afkoelen
- Leg een tegel neer om op te liggen, deze zijn koeler dan de grond vooral als je ze regelmatig met water nat maakt.
- Geef een ice-pod aan je konijn of maak er zelf één door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen en in te vriezen.
- De oren van je konijn met lauw water insprayen zorgt ook voor verkoeling.
Water
- Ververs het water regelmatig en zet extra bakjes lauw water neer.
- Gebruik een isolatiehoesje over de waterfles, daardoor blijft niet alleen het water koeler, maar voorkom je ook algengroei.
- De oren van je konijn insprayen met lauw water zorgt ook voor verkoeling.
Langharige konijnen
- Knip de vacht van langharige konijnen korter, zodat ze minder last hebben van de warmte.
Noodsituaties
Slap, futloos, sloom, of te rustig, dronken of wiebelig bewegen, niet eten, languit liggen met hele warme oren, snelle ademhaling met het hoofd achterover en extreem hijgen. Deze symptomen kun je zien wanneer je konijn het te warm heeft.
Maak een handdoek nat en wikkel je konijn hierin, met uitzondering van zijn kop. Spray zijn oren in en gebruik een spuitje om hem lauw water te geven in zijn bekkie. Bel ook gelijk je dierenarts om te overleggen.
Belangrijk
- Gebruik nooit te koud water voor konijnen, niet om ze dit te laten drinken of om ze te koelen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken en hierdoor kan het konijn zijn warmte niet meer kwijt.
- Laat de oren van je konijn altijd vrij, wikkel er nooit koude doeken omheen, ook dan kan het konijn zijn warmte niet meer kwijt.