05 Teken

OLYMPUS DIGITAL CAMERATeken kunnen gevaarlijk zijn voor u en uw hond

Teken zijn spinachtige beestjes die zich op uw hond of op uzelf laten vallen, zich vasthechten en bloed zuigen. Zo’n tekenbeet is gevaarlijk voor mens en hond omdat het verschillende ziektes kan veroorzaken. De meest bekende aandoeningen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose.

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Hondeneigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun hond na elke wandeling grondig te controleren.

 

Wist u dat…

* een teek ziekten kan overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of babesiose?

* de kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?

* een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?

In Nederland komen steeds meer teken voor, en een steeds groter deel van deze teken is besmet met de ziekte van Lyme.

Lyme-disease komt ook bij honden voor! Honden kunnen zich besmetten doordat ze door struiken of gras lopen waar de teken zich verscholen houden. Soms zitten er op 1 graspol wel 50 teken en als uw hond daar net doorheen loopt, zit hij ineens vol met kleine teekjes. Teken zitten vooral daar waar veel graspollen zijn en in bosrijke omgevingen. De teek heeft zich inmiddels door heel Nederland verspreid.

De ziekte van Lyme is een ziekte die lastig te herkennen is. Honden ontwikkelen geen rode kring om de tekenbeet (wel bekend bij mensen: erythema migrans). Vaak duurt het een aantal weken voor de hond ziek wordt. De klachten zijn: koorts, gewrichtspijn en algehele malaise. Men gaat er van uit dat vrijwel alle honden in Nederland wel eens gebeten wordt door een teek, en dat vrijwel alle honden ook besmet zullen worden met de Borrelia-bacterie, welke de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer 10% van de besmette honden zal de ziekte van Lyme ook echt ontwikkelen.

Er is een verschil in gevoeligheid voor tekenbeetziektes bij verschillende rassen: vooral de Berner Sennenhond is zeer gevoelig voor het ontwikkelen van de ziekte van Lyme. Ook Labradors, Terriërs en Berghonden zijn gevoeliger dan gemiddeld.

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen met een goeie tekentang. Probeer de teek niet met uw handen aan te raken, want ook voor mensen kan een tekenbeet gevaarlijk zijn.

 

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw hond?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenkaart of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Het verwijderen van een teek:

  • Zet de tekentang om de teek heen, zodat hij de hele kop omsluit en op de huid steunt.
  • Maak nu een draaiende beweging (het maakt niet uit welke kant u op draait!).
  • Als u voelt dat de teek loskomt, gaat u voorzichtig trekken. Op deze manier kunt u de teek met kop en al verwijderen.
  • Daarna maakt u het plekje waar de teek gezeten heeft schoon met alcohol.

Sommige mensen vinden het tekenhaakje makkelijker:

  • U schuift het haakje onder de teek, draait totdat de teek loskomt en trekt hem er dan uit.
  • Hierna het plekje desinfecteren met alcohol.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw hond, is het belangrijk om een snelwerkend middel tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond te controleren op de aanwezigheid van teken. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag over wat voor u de beste oplossing is!

  • Een anti-tekenband, bijvoorbeeld de Seresto band welke ook goed tegen vlooien werkt.
  • Anti-teken druppels in de nek, bijvoorbeeld Vectra 3D, welke ook goed tegen vlooien, zandvliegen en muggen werkt.
  • Anti-teken tablet zoals de Credelio of de Bravecto welke ook goed tegen vlooien werken.

Op de website www.tekenradar.nl kunt u zien hoe de activiteit van de teken is op dit moment.