00 Hoe voorkom ik gebitsproblemen bij mijn hond?

canine-dental-hygiene-1401509Poetsen!!! 

Regelmatig verzorgen van het gebit kan gebitsproblemen voorkomen. Voor maximale bescherming moet tanden poetsen dagelijks plaatsvinden.

 • Begin met poetsen als de pup al zijn tanden en kiezen heeft gewisseld. Hiervoor heeft het weinig zin, hij zal vooral je tandenborstel willen opeten! Wel kun je al vroeg beginnen met het aanraken van de bek en de tanden, zodat hij dit al gewoon vindt.
 • Start met de introductie van de tandpasta. Laat je hond wat tandpasta van je vinger aflikken, zodat hij gewend raakt aan de smaak van tandpasta. Los daarvan is het belangrijk dat je hond went aan het aanraken van de bek en de tanden, zonder dat hij daarvan stress ondervindt.
 • Begin met het poetsen van de hoektanden en de achterste kiezen. Op deze plekken ontstaat het eerst tandplak en tandsteen. Poets de snijtanden alleen als je hond gewend is aan het poetsen, omdat de voorkant van de bek gevoeliger is.
 • Gebruik voor het poetsen het liefst een vinger-borsteltje met zeer zachte haartjes, of een vinger-poetsdoekje. Op deze manier voel je zelf beter wat je doet, dan dat je een tandenborstel gebruikt en zal je hond het prettiger vinden.
 • Ga zover als je hond toelaat en bouw geleidelijk de tijd op die je gebruikt voor het poetsen.
 • Poetsen is het beste om tandplak te verwijderen. Tandplak dat niet wordt verwijderd, wordt binnen twee dagen omgezet in tandsteen. Tandsteen is niet met poetsen te verwijderen.
 • Als je hond veel tandsteen of ontstoken tandvlees heeft, is het verstandig om het gebit door een dierenarts te laten saneren. Daarna weer poetsen om het schoon te houden!

Wat kan ik nog meer doen?

 • Ter aanvulling van het poetsen kun je kauwstaafjes geven. Deze kunnen het poetsen niet vervangen! De beste manier om tandplak te verwijderen is dagelijks poetsen.
 • Heeft je hond de neiging om snel tandsteen te vormen, dan kun je algen-poeder over het eten doen. Dit verandert de samenstelling van het speeksel waardoor tandsteen minder snel wordt gevormd.
 • Om bacteriegroei in de bek te verminderen kun je antiseptische middelen toevoegen aan het drinkwater, zoals Vet Aquadent. Hierdoor gaat je hond minder uit de bek stinken.
 • Er zijn speciale brokken ontwikkeld voor honden met gebitsproblemen. Deze brokken zijn zo samengesteld dat ze minder tandplakvorming geven. De hond moet wat langer kauwen op deze brokken en masseert hierdoor zijn tandvlees, zodat het gezonder blijft.

Wat gebeurt er als ik niet poets?
Uit voedselrestjes wordt tandplak gevormd. Dit is een mengsel van voedingsstoffen, slijm en bacteriën. Tandplak wordt binnen 48 uur omgezet in tandsteen. Tandsteen maakt het oppervlak van de tand ruwer, waardoor makkelijker tandplak blijft zitten. Bij honden van kleine rassen ontstaat tandsteen meestal makkelijker dan bij honden van grote rassen. Ook heeft de vorm van de bek hier invloed op. Honden met veel tandsteen stinken vaak uit de bek. Dat komt doordat het tandvlees ontstoken raakt, als gevolg van bacteriegroei. Dit noemen we gingivitis. Ook kan parodontitis ontstaan. Bij parodontitis is er sprake van teruggetrokken tandvlees, waardoor de elementen los komen te staan. Meestal moeten deze verwijderd worden tijdens een gebitssanering.
Het poetsen lukt niet! Wat nu?
U kunt bij ons in de praktijk een gratis poetsles krijgen. Samen met een assistente gaan we proberen om het poetsen onder de knie te krijgen. U kunt hiervoor een afspraak maken in de praktijk.
Goed poetsen loont! Een gezond gebit heeft mooie witte tanden en roze tandvlees zonder verdikkingen, dat niet snel gaat bloeden.