24 Hoge bloeddruk bij de kat
Ook bij de kat is een normale bloeddruk belangrijk om gezond te blijven.
Een te hoge bloeddruk noemen we hypertensie. Bij katten wordt uitsluitend de systolische bloeddruk gemeten. Dit is wat we bij mensen de ‘bovendruk’ noemen. De onderdruk wordt bij katten niet gemeten.
Bij een gezonde kat wordt de bloeddruk door het lichaam nauwkeurig tussen bepaalde waarden gehouden. De normale bloeddruk is ongeveer 125 mmHg.
Waarom willen we de bloeddruk weten?
Een te hoge bloeddruk kan schade geven aan een aantal belangrijke organen: de ogen, het hart, de hersens en de nieren. De gevolgen kunnen dramatisch zijn:
- Oog: Bij meer dan 60% van de katten met een bloeddruk hoger dan 170 zien we schade aan de ogen. Bijvoorbeeld bloedingen in het netvlies, loslating van het netvlies, glaucoom en plotselinge blindheid.
- Hart: bij 80% van de katten met hypertensie is de hartspier verdikt. Hierdoor kan het hart minder goed pompen. Tussen 42-74% heeft een hartruis. Bij ongeveer 15% is het ritme van het hart verstoord (galop-ritme) waardoor de pompfunctie minder effectief is.
- Hersens: vaak zien we bij katten met verhoogde bloeddruk, dat ze slomer zijn dan normaal. Ook komen epilepsie, flauwtes, ataxie en hersenbloedingen voor. Bij oudere katten zien we soms verschijnselen die lijken op dementie. Deze katten mauwen (vooral s ’nachts!) hard en lijken onzeker. Vaak wordt dit veroorzaakt door een hoge bloeddruk en verbetert het gedrag door bloeddrukverlagende medicijnen.
- Nieren: een hoge bloeddruk kan schade veroorzaken aan verschillende onderdelen van de nier. Hierdoor ontstaat eiwitlekkage en zien we eiwit in de urine. De nier functioneert slechter en kan het bloed niet meer goed ontgiften. De kat voelt zich slecht, gaat slechter eten en drinken en komt zo al snel in een vicieuze cirkel.
Andersom is het ook zo, dat slecht werkende organen zorgen voor een te hoge bloeddruk! Bij nierpatiënten zien we vaak, dat de bloeddruk gradueel stijgt. Het is dan ook belangrijk om dit regelmatig (elke 3 maanden) te meten. Ook bij katten met hyperthyreoïdie (een te hard werkende schildklier) zien we vaak dat de bloeddruk stijgt.
Hoe wordt de bloeddruk gemeten bij een kat?
Voor een betrouwbare meting is het belangrijk dat de kat zo goed mogelijk ontspannen is. Het helpt vaak dat de eigenaar de kat lekker zit te kroelen tijdens de meting. We proberen er voor te zorgen dat er tijdens de bloeddrukmeting geen drukte is in de praktijk, en dat we rustig de tijd kunnen nemen voor de meting.
Veel katten vinden het een beetje spannend om in de praktijk te zijn. Daardoor kan de bloeddruk stijgen! Om de kat te laten wennen aan de procedure, wordt per keer 5 tot 10 keer de bloeddruk gemeten. Vaak is de bloeddruk bij de eerste meting iets hoger dan bij de laatste. Bij nerveuze katten doen we verschillende metingen, met telkens een pauze om weer even te ontspannen. De kat moet in zo’n geval een paar uur worden opgenomen in de praktijk, zodat hij rustig aan de omgeving kan wennen.
Een hoge bloeddruk: wat nu?
Bij een bloeddruk van meer dan 170mmHg wordt direct gestart met het geven van medicatie. Daarnaast gaan we proberen uit de vinden wat de oorzaak is van de hoge bloeddruk, en welke organen eventueel zijn aangetast door de hoge bloeddruk. Als eenmaal een hoge bloeddruk is vastgesteld, is het verstandig om elke 3 maanden de bloeddruk te laten controleren.
Behandeling van hoge bloeddruk
Voor de behandeling van hoge bloeddruk hebben we een aantal medicijnen voorhanden. Voor welk medicijn wordt gekozen, hangt onder andere af van de oorzaak en van de gevolgen van de hoge bloeddruk bij elk specifieke geval. De medicijnen die we vaak gebruiken zijn:
- Amlodipine: een Calcium-kanaal-blokker. Een humaan medicijn dat zeer effectief is bij een dagelijkse dosering. Voor katten maken we hier meestal een suspensie van, zodat het goed te doseren is.
- Semintra: Telmisartan. Een vrij nieuw medicijn dat gebruikt wordt om de nierfunctie te verbeteren, en dat ook zeer goed werkt tegen een te hoge bloeddruk.
- ACE-remmers: bijvoorbeeld Fortekor. Deze verbeteren de doorbloeding van de nier, en hebben ook een bloeddrukverlagende werking.
Hoe kan ik zien of mijn kat een hoge bloeddruk heeft?
Helaas kun je als eigenaar zelf niet zien of je kat een hoge bloeddruk heeft. De humane apparaten om de bloeddruk te meten werken niet bij katten! Wel zijn er een aantal dingen die erop kunnen wijzen, dat je kat misschien een hoge bloeddruk heeft:
- Plotselinge blindheid.
- Grote pupillen.
- Bloedingen in het oog.
- “Dement’’ gedrag: vooral s ‘nachts hard mauwen, en onrustig, of onzeker zijn.
- Een hersenbloeding (TIA) is meestal het gevolg van een hoge bloeddruk.
- Verandering van gedrag: we hebben het idee, dat veel katten met een hoge bloeddruk koppijn hebben, en zich daardoor anders gaan gedragen.
Als je één van bovenstaande symptomen herkent bij je kat, laat dan eens een keer de bloeddruk meten! Als je kat al wat ouder is (boven de negen jaar), is het verstandig om twee keer per jaar je kat goed te laten nakijken. Probeer dan gelijk ook wat urine op te vangen voor onderzoek op eiwit-lekkage. Wij adviseren bij katten vanaf 10 jaar, om twee keer per jaar de bloeddruk te laten meten.