00 Jaarwisseling

vuurwerk 2019De jaarwisseling komt er weer aan, voor u een gezellig feest, maar dit geldt helaas niet voor vele van onze huisdieren. Veel dieren zijn bang voor vuurwerk en harde geluiden.

Op deze manier kunt u het voor uw dier zo aangenaam mogelijk maken.

 

  • Laat uw hond overdag extra lang uit, zodat hij lekker moe is. Doe dit uiteraard op een rustige locatie waar geen vuurwerk wordt afgestoken.
  • Zorg voor veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, voordat het voorwerk begint. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voerspelletjes of een Kong en voor katten bewegingsspelletjes.
  • Sluit uw gordijnen op tijd, zodat uw huisdier het vuurwerk niet kan zien.
  • Zet de radio of televisie aan, zoek wel een programma zonder harde geluiden of vuurwerkuitzendingen.
  • Laat uw huisdier zelf een rustige plek in huis zoeken.
  • Blijft u zelf zo rustig mogelijk, en doe de dingen die u doorgaans ook in de avond doet.
  • hond uitkijk raamBiedt steun aan uw dier, maar troost ze niet te veel. U biedt al steun door samen te spelen en te zorgen voor afleiding en zelfs al door er gewoon te zijn.

 

Training en supplementen 

Angst is natuurlijk gedrag om gevaarlijke situaties te vermijden. Het is niet nodig dat uw huisdier angstig is. U kunt hem hierbij helpen dmv training en/of kalmerende supplementen.

Informeer bij uw hondenschool of er vuurwerktrainingen/lezingen worden gegeven. Let op trainingen in grote groep wordt afgeraden omdat honden elkaars angsten kunnen overnemen.

Thuis kunt u ook aan de slag met de vuurwerk CD van Tinley, deze bevat tevens een boekje met de instructies hoe te werk te gaan.

Bij milde angst kunt u gebruik maken van rustgevende supplementen of feromonen zoals; Zylkene, Telizen, Adaptil tabletten/verdamper/halsband en voor de kat de Feliway verdamper. Ook is er een voeding van Royal Canin – Calm dieet welke rustgevende ingrediënten bevat.

 

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om op tijd te beginnen

 

Medicatie

Angst verschilt per dier. Bij extreme angst kunt u kiezen om te gaan werken met gedragsmedicatie met een langzaam maar langdurige werking zoals Clomicalm.

Clomicalm vermindert het angstgevoel en verbetert daardoor het emotioneel evenwicht waardoor uw dier toegankelijker wordt om te trainen.

Dosering hond: 2-4 mg/ kg lg, 2xdaags.

Dosering kat: 0.3-0.5 mg/kg lg, 1xdaags.

NB: lever, nier en hartfunctie moeten worden gecontroleerd voor start Clomicalm. Moet worden afgebouwd, nooit in 1x stoppen. Werkzaamheid na 4-6 weken (optimaal effect na 8 weken). Niet gebruiken bij lever-, nier- en hartaandoeningen, glaucoom en epilepsie

 

Kiest u voor medicatie voor de dag zelf, dan adviseren wij een snel en kort werkend kalmeringsmiddel als Alprazolam. Dit is in een lage dosering angst remmend en niet sedatief.

Dosering hond: 0.02-0.1 mg/kg lg, 2 tot 4xdaags.

Aanvangsdosering: 0.05 mg/kg lg, te geven 1 uur tot 15 minuten voor het verwachte geluid of angstmoment of direct na waarneming angstsymptomen.  Vaak zijn twee doseringen al voldoende, maar 3 a 4 doseringen mogen gegeven worden.

Dosering kat: 0.125-0.25 mg/kat 1 tot 3xdaags.

NB: alleen kortstondig gebruiken vanwege nier en lever belasting. Doseer op effect, bij teveel sedatie dosering verlagen. Niet gebruiken bij verhoogde oogboldruk (glaucoom), lever-, nieraandoeningen, zogende moederdieren of dieren die phenorbarbital of anti-schimmelmiddelen krijgen.

 

Wij wensen u hele fijne dagen, een rustige jaarwisseling en vooral een diervriendelijk nieuwjaar

new year

Bron: Faculteit Diergeneeskunde