15 Myxomatose bij het konijn

Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat verspreid wordt via stekende en bijtende insecten, zoals vlooien, muggen en steekvliegen. We zien de meeste gevallen in de nazomer en in de herfst.

 

 

Symptomen:

Wat het meest opvalt bij Myxomatose, is het ontstaan van zwelling rondom de ogen, de oren en bij de anus. Ook zien we vaak ademhalingsproblemen. De dieren worden sloom en stoppen met eten.

Behandeling:

In het wild levende konijnen sterven meestal aan deze ziekte. Huiskonijnen kunnen mits ze nog niet te ver heen zijn, wel behandeld worden. Een behandeling is zeker geen garantie dat het konijn zal genezen! Maar vaak is het wel het proberen waard. Het is belangrijk om het konijn zo goed mogelijk te verzorgen.

  • Haal een ziek konijn naar binnen. Zorg dat hij niet met de gezonde konijnen in contact kan komen
  • Bescherm het konijn goed tegen muggen en behandel zo nodig tegen vlooien en luizen.
  • Zorg dat het konijn blijft eten. Eventueel dwangvoeren!
  • Bijkomende infecties worden behandeld met antibiotica.
  • Zalf de ogen met een oogzalf.
  • Geef het konijn een pijnstiller.
  • Soms is het nodig om een infuus te geven.
  • Als de darmen stil gaan liggen, geef hiervoor dan een medicijn.
  • Het kan een aantal weken duren voor hij er weer bovenop is..

Voorkomen is beter…

Er is een goed vaccin, dat met 1 injectie beschermt tegen zowel Myxomatose als myxo2VHD (een andere dodelijke konijnenziekte). Dit vaccin is een jaar werkzaam.Het vaccin mag vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven worden. Ook als het konijn al de eerste symptomen van Myxomatose vertoont, kan het zinvol zijn om nog te vaccineren. Dit wordt dan wel gecombineerd met het geven van medicatie. Als het konijn al een aantal dagen echt ziek is (koorts, dikke oogleden met pus, snot, benauwd) dan is het beter om niet te vaccineren.

mosquito-1-1372781Zorg ervoor dat uw konijn niet gestoken kan worden door muggen! Muggengaas voor het hok beschermt. Ook is het belangrijk dat uw konijn geen contact kan hebben met wilde konijnen die vaak besmet zijn met vlooien en luizen.

Controleer uw konijn ook regelmatig op luizen en vlooien. Indien nodig behandel ze met Stronghold.