00 Vuurwerkangst bij hond en kat

Ook dit jaar kunt u voor advies over Oud en Nieuw een afspraak maken met één van de assistentes in Nootdorp.
U krijgt tips om de Decembermaand zo ontspannen mogelijk door te komen.
Wij helpen u om vuurwerkangst te voorkomen, of om de bestaande angst zo goed mogelijk te controleren. Deze dienst verlenen wij gratis.
Het is wel handig om even een afspraak te maken, zodat we ruim de tijd hebben om u goed te helpen.

Een goede training is van groot belang om uw huisdier door de knalperiode te helpen. Wie op tijd wil zijn met de voorbereidingen, moet eigenlijk twee maanden voor Oud en Nieuw al beginnen met een speciale vuurwerktraining.

Door met de hond te spelen terwijl een cd met vuurwerkgeluiden opstaat en de hond te belonen, raakt hij aan het geluid gewend en zal niet meer angstig zijn. Het heeft geen zin om op Oudejaarsdag nog met deze training te beginnen!

Enkele tips:
• Maak op Oudejaarsdag een mooie wandeling ergens waar geen knallen te horen zijn. Zo kan uw hond zijn energie en behoeften kwijt.
• Laat een angstige hond altijd aan de lijn uit, zodat hij niet kan weglopen!
• Geef uw hond thuis een gevulde KONG of kauwkluif om hem af te leiden.
• Doe ’s avonds gordijnen en ramen dicht, zodat knallen en lichtflitsen minder binnen komen.
• Doe radio en tv aan zodat uw hond of kat vertrouwde geluiden hoort. Blijf het liefst thuis bij uw dier.
• Troost uw dier niet te overdadig, dit bevestigt alleen de angst die hij al voelt.
• Om uw dier zich minder angstig te laten voelen, kunt u een feromonen-halsband (Adaptil) om doen. Voor katten zijn er verdampers met feromonen beschikbaar (Feliway).
• Ook zijn er tabletten die rustgevend werken. Dit zijn voedingssupplementen met bestanddelen van groene thee (Thelizen), of melk (Zylkene) en feromonentabletten van Adaptil.
• Er bestaat ook een voeding waar deze angst remmende melkbestanddelen inzitten (Calm van Royal Canin).

Medicatie:
Soms is het toch nodig om medicatie te geven. Vroeger werd vaak de tranquilizer Vetranquil gegeven (acepromazine). Het nadeel is dat hierdoor de spieren verslappen, maar het gehoor toeneemt. Het dier ervaart dan wel angst, maar kan er niet meer goed op reageren. Hierdoor kunnen juist extra trauma’s ontstaan. In het algemeen wordt medicijngebruik afgeraden bij vuurwerkangst. Soms is het echter toch nodig om medicijnen voor te schrijven.

Enkele medicijnen die wel goed werken:

• Alprazolam is een valium-achtige stof. Het werkt echter minder slaapverwekkend en meer angst-reducerend dan valium. U kunt hier het beste de dag vóór Oud en Nieuw mee beginnen.
• Clomicalm maakt de hond minder angstig. Het is een middel waar 4-6 weken voor Oud en Nieuw mee moet worden begonnen. Na de jaarwisseling moet het langzaam worden afgebouwd. Clomicalm kan een goede ondersteuning zijn bij training met de vuurwerk-cd.