10 Castratie konijnen & cavia’s
Castratie van konijnen en cavia’s wordt onder andere gedaan om meerdere konijnen of cavia’s samen te kunnen houden. Als u een mannetje en een vrouwtje samen wilt houden zult u een van hen moeten laten castreren of steriliseren.
De operatie van het mannelijke dier is een eenvoudige operatie, daarnaast vertonen mannetjes van meet seksueel gedrag als ze niet gecastreerd zijn. Bij niet gesteriliseerde vrouwtjes komt vaak baarmoederkanker voor, daarom is het verstandig om ook de vrouwelijke dieren te steriliseren.
Castratie bij het mannelijk dier gebeurt onder narcose waarbij door een klein sneetje in beide balzakken de testikels worden verwijderd. Het sneetje wordt dicht gehecht. Na 10-14 dagen moet u op controle komen om de hechtingen te laten verwijderen.
Sterilisatie gebeurt door een snede in de buik, eierstokjes of soms de hele baarmoeder wordt verwijderd waarna de buik weer wordt dicht gehecht. Na 10-14 dagen dient u op controle te komen.
Konijnen en cavia’s kunnen heel slecht tegen niet eten, daarom hoeft u uw konijn of cavia niet nuchter te houden en is het na de operatie erg belangrijk dat ze zo snel mogelijk weer gaan eten. Willen ze niet of niet voldoende eten is het van belang dat u ze ondersteund met door middel van dwangvoeding.
Wel zijn de anesthesierisico’s voor een konijn of knaagdier hoger dan voor een hond of kat, omdat ze veel gevoeliger zijn voor stress en onderkoeling. Maar met extra zorg en een goede narcose procedure proberen we het risico zo klein mogelijk te maken.
Onze praktijk beschikt over een zuurstof apparaat en een couveuse.
Als uw konijn of cavia na de operatie weer goed wakker is, een goede lichaamstemperatuur heeft, eet en keutels produceert mag hij weer naar huis.