20 Chocolade vergiftiging

Pasen, sinterklaas en kerst: een tijd van gezelligheid en veel chocola. Maar kijk uit dat uw hond die heerlijke chocoladeletter niet uit uw schoen steelt. Voor honden en katten kan het eten van chocola al snel dodelijk zijn!

Chocolade wordt gemaakt van de zaden van Theobroma cacao: de cacaoboon. In deze cacaoboon zit ondermeer vet en theobromine. Theobromine geeft de bittere smaak aan chocolade. De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade).
Het menselijk lichaam kan theobromine heel goed verwerken. Bij honden is een dosis van 100-250mg theobromine per kg lichaamsgewicht al potentieel dodelijk. Voor een hond van 10kg kan een reep pure chocolade van 100 gram dus al dodelijk zijn.

Een andere manier waardoor honden theobromine binnenkrijgen, is door het eten van cacaodoppen. Deze worden gebruikt al meststof en grondverbeteraar in de tuin. Honden eten hier graag van. Meststof met cacao kan 1400-3000mg theobromine per 100gram bevatten. Voor een hond van 10kg kan het eten van 30 gram meststof dus al dodelijk zijn!

Theobromine behoort tot de groep van de methylxantines, net zoals cafeïne en theofylline. Deze plantaardige alkaloïden geven een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast geven ze een verhoogde diurese: je gaat er veel van plassen.

Ongeveer 10 uur na de opname, worden de grootse hoeveelheden theobromine in het bloed gevonden. De eerste klinische verschijnselen worden al na 2-4 uur gezien.
Eerst ziet men onrust, misselijkheid met soms braken, veel drinken en plassen, diarree, verhoogde hartslag, verhoogde lichaamstemperatuur en versnelde ademhaling.
Enkele uren daarna is de situatie verergerd: hartritmestoornissen, spierstijfheid, stuiptrekkingen, ataxie, epileptische aanvallen en coma.
Uiteindelijk kan door een hartstilstand na 18 tot 24 uur de dood volgen.

Therapie: er is geen antidoot. De therapie is dus symptomatisch. Als de hond binnen 1-2 uur bij de dierenarts wordt aangeboden, kan nog een braakmiddel worden toegediend. Daarna wordt actieve kool gegeven: elke 3 uur gedurende 3 dagen. Bij convulsies wordt valium gegeven, of wordt de hond onder narcose gebracht zodat hij rustig kan slapen. Ook kunnen medicijnen tegen hartritmestoornissen worden gegeven. Een intraveneus infuus is nodig om de schadelijke stoffen uit het lichaam te spoelen en te zorgen dat de hond niet uitdroogt.

 

Heel belangrijk is dus, dat er snel wordt opgetreden bij verdenking van een chocoladevergiftiging.

Wacht niet af, maar ga direct naar een dierenarts. Dit is een spoedgeval!!!