21 De oudere kat

old-cat-1252810We spreken van een oudere kat als deze op een leeftijd komt van zo’n 2/3 van de gemiddelde levensverwachting. Dus voor de kat vanaf 12 jaar, de levensverwachting ligt gemiddeld op ongeveer 18 jaar.

Ouderdom op zich is geen ziekte, maar komt zoals bekend wel met gebreken. Dingen als grijze haren, wat minder vlot ter been, ogen en oren die wat minder worden kunnen horen bij normale veroudering.

 

Wat zijn dan zaken waar U als eigenaar en wij als dierenartsen op moeten letten bij de oudere patiënt?

Allereerst de algemene conditie, dus is er sprake van een passend gewicht. Niet te dik maar ook niet te mager. Overgewicht is veel meer belastend voor een ouder dier, denk aan gewrichtsartrose. Stijfheid, moeizaam opstaan of kreupel lopen kan hier op wijzen.
Te mager is ook afwijkend. Dit kan zowel bij slecht etende maar ook bij goed etende dieren voorkomen.

Bij slechte eters moet u als eigenaar natuurlijk eerst bedenken of uw dier het eten nog wel lekker vindt en of uw dier nog wel goed kan eten. Hoe ziet het gebit eruit?

Goede eters die toch afvallen komen ook voor. Dit kan meerdere oorzaken hebben.
Berucht is de oudere,  vraatzuchtige , als maar magerder wordende kat met een verhoogde stofwisseling als gevolg van een schildkliertumor.
In het algemeen geld dat een afwijkend lichaamsgewicht eenvoudig verklaard moet kunnen worden, anders wijst het op ziekte.

Uithoudingsvermogen is ook iets dat u als eigenaar  goed kan inschatten. Is uw huisdier nog fit, passend bij de leeftijd, of wordt het dier veel eerder moe, kortademig minder enthousiast als voorheen?
Opvallende veranderingen in uithoudingsvermogen kunnen voorkomen bij ouderdomskwalen als hart/long aandoeningen  en interne  problemen zoals nier- en suikerziekte.

Veranderingen in plas- en drinkgedrag  kan ook bemerkt worden door de eigenaar. Vooral veel drinken en plassen, tot onzindelijkheid toe, is een aanwijzing voor interne problemen.

Gedrag van oudere dieren verschilt natuurlijk van jonge speelse dieren. Maar ook hier moet Uw als eigenaar opletten of het gedrag verklaarbaar is.  Minder horen of zien van een ouder dier berekent dat u beter moet opletten. Minder willen spelen kan ook op pijn wijzen.  Dementerendgedrag en verlatingsangst komt ook voor.

oudere kat

Als u de indruk heeft dat uw huisdier anders doet dan normaal, of ongelukkiger lijkt kan dit betekenen dat er een serieuze klacht aan ten oorzaak licht.

Oude ongesteriliseerde poezen maken meer kans op tumoren van de melkklieren: knobbels in de borsten.

In het algemeen geld dus dat als U als eigenaar veranderingen ontdekt aan uw huisdier die niet simpel met ouderdom verklaard kunnen worden, neem dan contact met ons op.