22 Druivenvergiftiging

Wat druiven betreft, niemand weet waarom ze gevaarlijk zijn voor honden. Het is bevestigd dat zelfs druiven die gegroeid zijn zonder kunstmest of pesticiden toxisch kunnen zijn voor honden, maar niet voor alle honden en niet altijd. We weten ook niet, of het eten van kleine hoeveelheden een cumulatief effect heeft.

Wat we wel weten, is dat het eindresultaat in bijna alle gevallen van druiven- of rozijnenvergiftiging acuut nierfalen is. De hond kan uiteindelijk geen urine meer produceren, wat betekent dat hij geen toxische stoffen uit zijn systeem kan filteren.

De minimale toxische dosis is ongeveer 2 druiven of 6 rozijnen per kilogram lichaamsgewicht. Symptomen verschijnen 6 tot 24 uur na het eten van druiven of rozijnen. Eerst zijn er gastro-intestinale problemen, gevolgd door nierproblemen. We zien braken, diarree, depressie (sloomheid), anorexia, koliek (buikpijn), uitdroging en een sterk verminderde urineproductie.
De verschijnselen van de vergiftiging kunnen 3 dagen tot 3 weken duren. Bij honden met nierproblemen is de prognose gereserveerd tot slecht.

Het goede nieuws is dat het te behandelen is.

Als je symptomen ziet: breng je hond onmiddellijk naar de dierenarts!