01 Euthanasie
Het komt weinig voor dat huisdieren op een natuurlijke wijze overlijden. Meestal bepaalt de eigenaar in overleg met de dierenarts wanneer een dier zo slecht is dat hij of zij ingeslapen moet worden.
Als u twijfels heeft over het “juiste” tijdstip van inslapen mag u altijd contact met ons opnemen. Tevens hebben we hier in de praktijk een informatie-boekje over: “zijn we niet te vroeg?”. Het boekje is geschreven door een dierenarts. Het laat overpeinzingen en gedachten bij het wel of niet afscheid nemen van uw huisdier naar voren komen. Het is een hulpmiddel om tot een voor dier en mens wijs en verantwoord besluit te komen. U kunt dit boekje kosteloos ophalen in de praktijk.
Wij adviseren gezinnen met kinderen om ze mee te nemen. Zo geef je ze de kans om goed afscheid te nemen van hun vriend. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan uw huisdier mee naar huis te nemen zodat thuis rustig afscheid genomen kan worden.
Het inslapen kan in onze praktijk of eventueel bij de eigenaar thuis plaats vinden.
Manier van inslapen
We kiezen voor een rustige en diervriendelijke methode om in te slapen.
Hierbij krijgt het dier een aantal injecties. Eerst een narcoseprik waardoor uw dier rustig gaat slapen.
Als het dier rustig slaapt krijgt hij of zij nogmaals een injectie. Deze zorgt ervoor dat uw dier gaat overlijden. Bij de knaagdieren duurt het vaak wat langer voor het dier is overleden. We controleren altijd of het hart definitief gestopt is.
Mogelijkheden na de euthanasie
U kunt ervoor kiezen om uw dier achter te laten in de praktijk. Wij zorgen er dan voor dat hij of zij opgehaald wordt door de dierenambulance voor destructie of crematie. U kunt ook zelf uw dier naar het crematorium brengen.
Het is ook mogelijk om uw dier zelf mee naar huis te nemen om te begraven, of om hem op een dierenbegraafplaats te laten begraven.