Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

Wist u dat 4 van de 5 honden ouder dan 3 jaar last hebben van gebitsproblemen?

Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak verkalkt na 24 uur naar tandsteen als het niet verwijderd wordt.
Tandplak en tandsteen veroorzaken ontstoken tandvlees wat later kan leiden tot verlies van tanden en kiezen en zelfs ontstekingen elders in het lichaam.

Gebitsproblemen zijn te herkennen aan:
– Slechte adem.
– Moeite met eten (harde brokjes laten staan).
– Doffe/bruine aanslag op tanden en kiezen.
– Ontstoken/rood tandvlees en zelfs bloedend tandvlees.
– Pijnlijke bek.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om het gebit van uw hond zo goed mogelijk schoon te houden.
Het beste is uw hond dagelijks gebitsverzorging te geven door middel van tandenpoetsen. Honden moeten heel geleidelijk wennen aan tandenpoetsen, zodat ze het als leuk gaan ervaren. Begin zo jong mogelijk met controleren en poetsen van het gebit want “jong geleerd is oud gedaan”.
Gebruik voor het poetsen een speciale hondentandenborstel of een vingertandenborstel (een gaasje mag ook). Hierbij is het ook belangrijk een tandpasta speciaal voor honden te gebruiken. Gebruik nooit tandpasta voor mensen.

Poets de tanden op een rustige plek in huis met weinig afleiding. Het liefst na het uitlaten en/of na de maaltijd, de hond is dan rustiger. Wees geduldig en geef het niet te snel op. Beloon uw hond na het poetsen met iets leuks (spel, wandelen) of iets lekkers (een verantwoorde kauwsnack).

Als tanden poetsen toch niet lukt zijn er nog speciale diervoerders, kauwstaven en kauwstrips. Deze bevatten actieve ingrediënten die de omzetting van tandplak in tandsteen tegen gaan en ontstekingsremmend zijn.
Daarnaast zijn er nog een mondspoelvloeistof, een algenpoeder voor over het eten en een oplossing voor in het drinkwater om het gebit zo goed mogelijk te verzorgen. Deze middelen kunt u ook toepassen in combinatie met het tanden poetsen.

Al deze producten zijn in onze praktijk verkrijgbaar.

Voor een gratis gebitscontrole en poetsles door een van de assistentes kunt u bij ons een afspraak maken.