04 Huisvesting

bugs-bunny-house-out-1488883Een konijn heeft veel beweging nodig. Daarom is het verstandig om een ruim hok te kopen. Als dat niet mogelijk is, moet het konijn de mogelijkheid hebben om regelmatig los in de tuin of door het huis te lopen. Let er dan wel op dat hij niet aan je meubels of elektriciteitsdraden kan knagen!

Van nature zijn konijnen zindelijk. Ze zullen dan ook het liefst op hun eigen toilletje poepen en plassen. Je kunt ze ook leren om op een kattenbak hun behoefte te doen.

caged-rabbits-1382338Konijnen zijn sociale dieren en niet graag alleen. Als u zelf niet de mogelijkheid heeft om uw dier veel aandacht te geven, neem er dan twee, dan kunnen ze elkaar gezelschap geven. Het beste gaat dat samen als u een mannetje en een vrouwtje neemt. Dan moet wel 1 van de 2 gecastreerd of gesteriliseerd worden!

Vanaf 3-4 maanden kunnen konijnen al geslachtsrijp worden, dus dan moeten ze even gescheiden worden. Een mannetje mag vanaf 5 maanden gecastreerd worden, een vrouwtje vanaf 6 maanden gesteriliseerd.

Als je al 1 konijn hebt en je wilt er graag een konijn bijzetten, dan kun je het beste naar een konijnenopvang gaan en je konijn laten ‘daten’ om te kijken welk konijn het beste bij hem past.

guinea-pig-eating-a-dandelion-1247557Konijnen kunnen ook goed samen met cavia’s in een hok gehouden worden. Denk er dan wel aan dat een cavia ander voer moet hebben, waar vitamine C in zit.