02 Ontworming

Een hond of kat in huis is leuk voor het hele gezin. U wilt ze gezond laten opgroeien en zo goed mogelijk beschermen.

Het is echter normaal dat honden en katten besmet worden met wormen. Door contact met andere dieren, via besmette uitwerpselen of zelfs door insectenbeten.

Pups worden geboren met een wormbesmetting en kittens krijgen het via de eerste moedermelk. Ook als u de moeder pas nog ontwormd heeft is zij nog besmettelijk voor de pups en kittens.

Bij een wormenbesmetting zie je niet altijd wormen. Het uit zich meestal in een wat bolle buik, slechte vacht, soms slechte groei en diarree.

Spoelwormen kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen. Ze kunnen hierdoor o.a. allergieën ontwikkelen en oogproblemen krijgen.

Als uw dier een besmetting met lintwormen heeft, kleine witte rijstkorrels in de ontlasting en rondom de anus, is het verstandig om tegelijkertijd een anti vlooien middel toe te dienen.

Indien u naar het buitenland afreist is het belangrijk te ontwormen met Milbemax, deze beschermd tegen hartwormen en de blaasworm. Deze kunnen beide dodelijk zijn. De tabletten geeft u op de dag van thuiskomst en een maand na thuiskomst moet u deze behandeling herhalen. Gaat u langer dan 28 dagen op vakantie, dan is het noodzakelijk deze behandeling maandelijks toe te dienen.

Ontwormingsschema Hond
Pups: op een leeftijd van 2, 4, 6, en 8 weken, daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
Zogende teven telkens tegelijk met de pups ontwormen.
Volwassen honden minimaal 4 keer per jaar ontwormen.

Ontwormingsschema Kat
Kittens: op een leeftijd van 4, 6, en 8 weken, daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn.
Zogende poezen telkens tegelijk met de kittens ontwormen.
Alle volwassen minimaal 4 keer per jaar.

Informeer bij de assistentes welk middel het beste bij u en uw huisdier past.