12 Parasieten

little-red-bunny-1372124Konijnen en knaagdieren kunnen verschillende parasieten bij zich dragen zoals vlooien, mijten of luizen. Deze parasieten kunnen jeuk, haaruitval en schilfering veroorzaken.

Gebruik niet zomaar middelen die je bij de hond of kat zou gebruiken; deze kunnen giftig zijn voor het konijn! Een bekend voorbeeld hiervan is Frontline. Gebruik dit nooit bij een konijn!!

Vraag de dierenarts welk middel geschikt is voor uw konijn. Een veel gebruikt middel is Selamectine. Dit werkt goed tegen vlooien en mijten.

Zie je je konijn vaak flapperen met de oren of zie je korsten in de oren, dan is er misschien sprake van oormijt. Dit is erg besmettelijk voor andere konijnen! Oormijt is goed te behandelen met een zalf en een middel dat de mijten doodt.

Een veel voorkomend probleem is vachtmijt. Konijnen krijgen hier jeuk kale plekken met losse haren en schilfers van.

 

green-bottle-fly-1-1215971Myasis of madenziekte komen we vooral in de zomermaanden tegen. Wees alert op de aanwezigheid van groene vliegen in de buurt van uw konijn. Ze kunnen eieren leggen rond de anus (vooral als het konijn zachte ontlasting heeft!), of op andere warme broeierige plekken. Als de eieren uitkomen, kruipen de maden onder de huid en richten veel schade aan. Controleer dus elke dag of er geen ontlasting aan de vacht kleeft, en ook of er geen eitjes te zien zijn (dit zijn kleine geelwitte puntjes op de vacht). Prefentief kunt u zorgen dat het hok goed schoon is, en eventueel voorzien van vliegengaas.

Ook bestaat er een middel waarmee het konijn kan worden ingesprayed: “Nomyiasis”.