Pas op voor de Berenklauw!

Honden kunnen net als mensen ontstekingen van de huid en zelfs wonden krijgen door aanraking met het sap van de berenklauw.

Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de de huidcellen, die ermee in aanraking zijn gekomen, gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven hierdoor af, en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie.

Het is geen allergische reactie, zoals veel mensen denken. Het kan al gebeuren bij de eerste aanraking met de plant.

Binnen 24 uur zie je een ernstige ontsteking ontstaan, meestal op de neus van de hond, omdat hij daarmee natuurlijk overal aan snuffelt. Er ontstaan rode vlekken, bulten, blaren en eventueel wonden. Meestal is er geen jeuk.

Als je deze plekken ziet ontstaan, ga dan direct naar de dierenarts. De ontsteking kan erg veel lijken op de ontsteking die ontstaat door insektenbeetovergevoeligheid. Dit ontstaat ook vaak binnen 24 uur na een wandeling waarbij de hond lekker in het struikgewas gesnuffeld heeft.

 

Wat kun je doen?

Bij een berenklauw-ontsteking kun je het beste de huid zo goed mogelijk verzorgen met bijvoorbeeld een brandwondenzalf, en pijnstillers geven. Het komt altijd goed, maar soms blijft er wel een litteken over. Meestal is na 14 dagen het ergste leed wel geleden.

Als je hond net in aanraking is gekomen met de plant, kun je hem het beste zo snel mogelijk wassen met water en een hondenshampoo, en enkele dagen zonlicht vermijden.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Wees alert op berenklauwen bij het uitlaten van je hond. Het aantal berenklauwen neemt de laatste jaren in Nederland snel toe. Bijvoorbeeld in het hondenbos bij de Dobbeplas in Nootdorp zien we steeds meer berenklauwen.

De berenklauw komt van nature in Nederland voor, namelijk de gewone berenklauw (Heracleum sphondylium). Maar sinds enige jaren is er uit het buitenland een tweede soort komen overwaaien: de reuzenberenklauw (Heracleum mategazzianum), die wel een paar meter hoog kan worden. Beide soorten hebben giftig sap.