25 Schildklierproblemen

schildklier-katEen te hard werkende schildklier is een ziekte die veel voorkomt bij oudere katten. Het schildklierhormoon, genaamd T4 speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en wordt bij hyperthyreoïdie te veel geproduceerd door de schildklier.

Symptomen
Veel drinken, veel plassen, afvallen ondanks goede eetlust, een slechte vacht en soms diarree.  Vaak zoeken katten ook koelere plekken op om te liggen.

Diagnose
De schildklier ligt in de hals van de kat, een te snel werkende schildklier is vaak vergroot waardoor deze soms te voelen is. Door middel van bloedonderzoek wordt de diagnose bevestigd. In onze praktijk kunnen wij binnen 10 minuten de T4 bepalen!

Therapie

  • We beginnen meestal met het geven van Thiafeline tabletten. Deze remmen de schildklier. Na enkele weken kijken we door middel van een bloedonderzoek of de werking voldoende is om de schildklier te onderdrukken. Als het geven van de tabletten geen problemen oplevert, kan ervoor gekozen worden om deze therapie levenslang voort te zetten. Voor katten waarbij het ingeven van tabletten lastig is, bestaat er ook een zalf met dezelfde werking. Deze wordt elke dag in de oorschelp gemasseerd.
  • Er bestaat een voeding van Hill’s: Y/D. Deze voeding bevat een zodanig lage hoeveelheid Jodium, dat hierdoor de werking van de schildklier geremd wordt. Deze therapie is alleen geschikt voor katten die niet buiten komen, want als de kat maar een kleine hoeveelheid normale voeding eet, wordt de werking van Y/D voeding al teniet gedaan.
  • Als de schildklier eenmaal is gereguleerd, dan kan er gekozen worden voor een operatie waarbij de te hard werkende schildklier verwijderd wordt. Een kat heeft 2 schildklieren, dus de normaal werkende schildklier neemt de functie over. Een mooie oplossing, want daarna hoeft u dus geen  medicijnen of speciale voeding meer te geven. Helaas is het wel zo, dat bij 70% van de katten de andere schildklier binnen 4 jaar ook te hard gaat werken. Op dat moment moet dan toch weer gekozen worden voor medicijnen of speciale voeding.
  • Ook kan een kat met hyperthyreoïdie (te hard werkende schildklier) behandeld worden met radioactief Jodium. Dit is mogelijk bij 2 klinieken in Nederland. De kat moet daar een week intern blijven. Er wordt dan ook een scan gemaakt om te zien welke schildklier problemen heeft. Ook hierbij is het zo dat bij een groot deel van de katten de andere schildklier ook problemen gaat krijgen.

Katten met schildklierproblemen hebben helaas soms ook nierproblemen. Vaak zijn de symptomen niet duidelijk door de problemen die de schildklier veroorzaakt.  Wanneer de schildklier behandeld wordt kunnen de nierprobleem klachten veroorzaken. Ook hebben veel katten met schildklierproblemen een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan verschillende lichamelijke problemen geven en moet daarom zeker behandeld worden. bloeddrukappartaatHerhaling van bloedonderzoek tijdens de behandeling en eventuele bloeddrukmeting zijn dus aan te raden.

Een te hard werkende schildklier bij de kat kan veel problemen en klachten geven, maar is goed te behandelen!