19 Struvietkristallen bij de kat
Er zijn een aantal redenen waardoor een kat struvietkristallen kan ontwikkelen. De ene kat heeft meer aanleg voor het ontwikkelen van kristallen dan de andere. Hieraan kunnen u en uw dierenarts helaas niets veranderen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u wél zelf kunt doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat uw kat in de toekomst weer last krijgt van dit vervelende probleem.
Een bekende oorzaak is het hebben van te sterk geconcentreerde urine. Met de urine verdwijnen afvalstoffen uit het lichaam. Het is dus normaal dat er in de urine bepaalde mineralen zitten. Als de urine heel waterig is, lossen deze mineralen makkelijker op dan als de urine heel geconcentreerd is. Als u een schep zout in een klein beetje water doet zal er meer zout ‘overblijven’ dan als u dezelfde schep zout in een grote hoeveelheid water doet. In de blaas werkt dit hetzelfde.
Hoe kunt u zorgen dat de urine van uw kat wateriger wordt?
- Zorgen dat uw kat meer drinkt:
- Door het plaatsen van meerdere waterbakjes op verschillende plaatsen door het huis, waterbakjes van verschillende vormen en materialen te gebruiken, de deur naar toilet of douche op een kier laten staan, de kraan te laten druppelen of bijvoorbeeld een waterfontein aan te schaffen bevordert u het drinkgedrag van uw kat.
- Sanimed Anti-Struvite of Royal Canin Urinary dieetvoeding stimuleert eveneens het drinken doordat deze voeding een licht verhoogd natriumgehalte bevat.
- Door het geven van natvoeding krijgt uw kat automatisch meer vocht binnen, omdat natvoeding veel vocht bevat!
- Zorgen dat uw kat vaker naar de bak gaat om te plassen. Als uw kat lang ophoudt zal de urine meer geconcentreerd worden.
- Tips: plaats meerdere kattenbakken verspreid door het huis (het aantal katten in huis + 1), zowel met kap als zonder (sommige katten vinden een overkapping niet prettig, of hebben moeite met het deurtje, vooral als ze ouder worden en misschien pijn in hun rug hebben). Zet de bakken op een rustige plaats en niet direct naast de voer- of drinkbakjes. Zorg dat de bak voldoende groot is, zodat de kat de plashouding goed kan aannemen, en echt regelmatig (liefst dagelijks) wordt schoongemaakt. Varieer met type kattenbakkorrel om uit te vinden wat voor uw kat het meest prettig is.
- Overgewicht, luiheid, onrust in huis of stress kunnen ervoor zorgen dat uw kat wat minder vaak dan gewenst naar de bak gaat. Bespreek dit met uw dierenarts(assistente) en/of een gedragstherapeut.
De volgende factoren kunnen de vorming van blaasstenen of blaasgruis beïnvloeden:
- Zuurgraad (pH) van de urine.
Struviet ontstaat in een urine met een hoge pH, ook wel een alkalische urine genoemd. Sanimed Anti-Struvite of Royal Canin Urinary dieetvoeding zorgt voor een verlaging van de urine pH, waardoor de vorming van struvietkristallen geremd wordt. - Mineralen samenstelling van de urine.
Kristallen bestaan uit verschillende mineralen. De concentratie van deze mineralen in de urine wordt direct beïnvloed door de samenstelling van de voeding. Zo helpt een laag magnesiumgehalte in de voeding herhaalde struviet steenvorming verminderen.
Het is erg belangrijk dat uw kat uitsluitend de door uw dierenarts voorgeschreven dieetvoeding krijgt. Mengen met andere voeding of het geven van tussendoortjes beïnvloeden direct het gunstige effect van Sanimed Anti-Struvite of Royal Canin Urinary dieetvoeding. Bijvoorbeeld door het weer verhogen van de pH. Ook kunnen andere voeding of tussendoortjes juist veel van de mineralen bevatten die kristalvorming stimuleren. Meestal is het geven van deze dieetvoeding voor langere tijd, soms levenslang nodig om herhaling in de toekomst te helpen voorkomen.
Wist u dat wij naast droog voeding Anti-Struvite en Urinary óók smakelijke varianten nat voeding hebben?
- Sanimed Anti-Struvite
- RC Urinary Kip.
- RC Urinary Rund.
- RC Urinary Moderate Calorie (zalm).
- RC Urinary paté.