11 Gebitsproblemen bij het konijn

IMG_0591Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden. Bij het konijn groeien de tanden en kiezen hun hele leven lang door. Ze slijten op elkaar af, tijdens het malen van het eten.

Ze hebben hele lange wortels, wel 2/3 van de tand is wortel.

 

Helaas komen bij konijnen veel gebitsproblemen voor. Deze ontstaan meestal door verkeerde voeding, maar soms ook door aangeboren problemen of bijvoorbeeld een stro-tje dat klem zit.

beans-and-grain-1563581Als konijnen te weinig Calcium krijgen, bijvoorbeeld door voeding met gemengde granen, ontstaat er kalkgebrek in het bloed. Het konijn gaat dan kalk uit zijn kaakbot halen, waardoor de kiezen losser komen te staan. Hierdoor ontstaan dan weer haken op de kiezen, die pijn geven bij het eten. Ook kan de tong beschadigen. De snijtanden groeien vaak scheef. Zo krijg je zogenaamde ‘olifantentanden’.

 

Ook een te hoog Calciumgehalte in het voer is niet goed. Hierdoor kunnen blaaszand of blaasstenen ontstaan. Geef dus nooit knaagstenen aan het konijn, want deze bevatten teveel Calcium!

Bij kiesproblemen kun je de volgende symptomen zien bij het konijn:

  • Wel willen maar niet kunnen eten
  • Proppen maken bij het eten
  • Speekselen, natte bek
  • Ooguitvloeiing door ontsteking van de traanbuizen
  • Zwelling aan de kop door abcessen
  • Slechte conditie en slechte vacht’
  • Diarree of verstopping doordat het konijn niet goed eet
  • Vermagering

Het is belangrijk om bij gebitsproblemen gelijk naar de dierenarts te gaan! Deze zal gebit en kop controleren. Het is lastig om in de diepe smalle bek van een konijn alles goed te zien. We kijken met een speciale kijker in de mondholte. Soms is het nodig om een konijn onder narcose te brengen om goed te kunnen zien wat er aan de hand is.

Bij tandproblemen kunnen we vaak volstaan met het slijpen van de voortanden. Dit gebeurt met een slijptolletje. Hiervoor is meestal geen narcose nodig. Als het een blijvend probleem is, wordt er vaak voor gekozen om de voortanden te laten trekken.