17 Vachtverzorging

wash-1357164Vachtverzorging is bij ieder dier noodzakelijk. De levenscyclus van een haar verloopt van groeifase, overgangsfase en rustfase naar de fase van het rijp worden van een haar.

Deze cyclus is voor elk type haar gelijk. De levensduur van de haren verschilt wel per kat en ras. Kortharige katten hebben een korte levensduur, hierdoor verharen kortharen dan ook bijna het hele jaar door. Langharige hebben haren met een veel langere levensduur.

De verzorging, benodigde materialen, de tijd en het eventueel bezoeken van een trimsalon zijn wel per dier en rastype verschillend. Denk hier ook over na voor het aanschaffen van uw dier.

Begin vroegtijdig met het aanleren van het verzorgen van de vacht. Begin met korte stukjes, doe dit rustig en kalm en zorg voor beloningen als uw dier het borstelen/kammen goed toe laat.

kat-vachtverzorgingControleer uw dier dagelijks op knopen in de vacht en kam/borstel deze direct uit de vacht, vooral in de oksels ontstaan snel knopen. Door dagelijkse controle is het niet noodzakelijk uw kat dagelijks aan een hevige borstelbeurt te onderwerpen. Hierdoor ziet u ook eerder parasieten of oneven heden in of op de huid. Het dagelijks borstelen/kammen van de vacht kan het ruien alleen maar versterken. Op het moment van hevige verharing, de ruiperiode is het wel aan te raden uw dier volledig door te borstelen om het loszittende haar uit de vacht te verwijderen. Dit ook met oog op vorming van haarballen bij katten.

bathroom-1536663Katten moeten misschien ook wel eens gewassen worden. Het is belangrijk dat u hierbij een shampoo gebruikt die geschikt is voor uw dier. Het gebruik van shampoo voor mensen waaronder ook baby shampoo word sterk afgeraden omdat de huid van uw huisdier een hele andere pH-waarde (zuurgraad) heeft. Er bestaan verschillende shampoos die speciaal zijn ontwikkeld voor uw kat. Ook zijn er speciale shampoos beschikbaar voor dieren met huidproblemen.

Na het wassen is het met name voor langharige dieren aan te raden deze te drogen en door te borstelen/kammen, dit ter voorkoming van ontwikkelen knopen bij het laten opdrogen van de vacht. Let er bij het droog föhnen op dat u niet de heetste stand gebruikt en niet langdurig op 1 plek blaast, dit voelt onplezierig voor de kat en kan brandplekken op de huid veroorzaken.

Mocht u vragen hebben met betrekking tot de vachtverzorging van uw dier kunt u altijd contact opnemen met onze assistentes.