09 Vachtverzorging

konijnvacht

Vachtverzorging is bij ieder dier noodzakelijk. De levenscyclus van een haar verloopt van groeifase, overgangsfase en rustfase naar de fase van het rijp worden van een haar. Deze cyclus is voor elk type haar gelijk.

De verzorging, benodigde materialen, de tijd en eventueel het bezoeken van een trimsalon zijn wel per dier en rastype verschillend. Denk hier ook over na voor het aanschaffen van uw dier.

Begin vroegtijdig met het aanleren van het verzorgen van de vacht. Begin met korte stukjes, doe dit rustig en kalm en zorg voor beloningen als uw dier het borstelen/kammen goed toe laat.

Afhankelijk van de vacht is het aan te raden uw konijn dagelijks te controleren op knopen of oneffenheden in de vacht en borstel deze direct uit de vacht. Hierdoor is het niet noodzakelijk uw konijn dagelijks aan een hevige borstelbeurt te onderwerpen. Door het dagelijks controleren van uw dier ziet u ook eerder parasieten of oneffenheden in of op de huid. Het dagelijks borstelen kan er zorg voor dragen dat er kale plekken ontstaan en de vacht groeistoornissen krijgt.

12990985_1292248120790436_6113224187154592295_nOp het moment van hevige verharing, de ruiperiode is het wel aan te raden uw dier volledig door te borstelen om het loszittende haar uit de vacht te verwijderen. Dit met oog op vorming van haarballen bij konijnen. Pas hierbij echter op dat je echt alleen de losse haren eruit haalt anders ontstaan er kale plekken en is de kans op haargroeistoornissen erg groot.

Voor langharige konijnen is een regelmatig bezoek aan een trimsalon aan te bevelen voor 13012655_1292248134123768_1869862698886152290_nhet inkorten van de vacht. Je zal merken dat als de vacht korter is dat uw konijntje zich een stuk lekkerder voelt.

Bij konijnen ontstaan vaak knopen tussen de achterpoten en rondom het staartje. Dit is ook een plek dat u goed in de gaten moet houden en helemaal in geval van plakpoep.

Het wordt niet aangeraden om een konijn te wassen. Wilt u dit wel doen is het belangrijk dat u hierbij een shampoo gebruikt die speciaal ontwikkeld is voor konijnen. Het gebruik van shampoo voor mensen waaronder dus ook baby shampoo word sterk afgeraden omdat de huid van uw konijn een hele andere pH-waarde (zuurgraad) heeft.

Na het wassen is het met name voor langharige konijnen aan te raden deze goed te drogen en door te borstelen/kammen, dit ter voorkoming van knopen bij het laten opdrogen van de vacht en onderkoeling als uw konijntje buiten gehouden wordt. Let er bij het droog föhnen op dat u niet de heetste stand gebruikt en niet langdurig op 1 plek blaast dit kan zorgen voor verbranding van de huid.

Controleer ook met regelmaat de nageltjes van uw konijn of deze niet te lang zijn. Over het algemeen kunt u er vanuit gaan als de nageltjes voorbij de haargrens van de voetjes uitsteken dat deze te lang zijn. Let bij het knippen er wel op dat u niet in het leven knipt. Mocht u twijfelen over de nagels of het liever samen doen? Maak een afspraak bij een van de assistentes en zij helpen u graag.

Mocht u vragen hebben met betrekking tot de vachtverzorging van uw dier kunt u ook altijd contact opnemen met onze assistentes.