10 Vachtverzorging

Jason haarVachtverzorging is bij ieder dier noodzakelijk. De levenscyclus van een haar verloopt van groeifase, overgangsfase en rustfase naar de fase van het rijp worden van een haar.

Deze cyclus is voor elk type haar gelijk. De levensduur van de haren verschilt wel per hond/kat/konijn en ras. Kortharige vachten hebben een korte levensduur, hierdoor verharen kortharen dan ook bijna het hele jaar door. Langharige hebben vaak haren met een levensduur die kan oplopen tot enkele jaren.

De verzorging, benodigde materialen, de tijd en het aantal bezoeken aan de trimsalon zijn wel per dier en rastype verschillend. Denk hier ook over na voor het aanschaffen van uw dier.

Begin vroegtijdig met het aanleren van het verzorgen van de vacht. Begin met korte stukjes, doe dit rustig en kalm en zorg voor beloningen als uw dier het borstelen/kammen goed toe laat.

Voor jonge pups is het ook aan te raden al een bezoekje aan de trimsalon te brengen zonder dat er een behandeling nodig is. In veel trimsalon worden dan ook zo genaamde puppy uurtjes aangeboden.

Controleer uw dier dagelijks op knopen in de vacht en kam/borstel deze direct uit de vacht, vooral in de oksels ontstaan snel knopen. Hierdoor is het niet noodzakelijk uw hond of kat dagelijks aan een hevige borstelbeurt te onderwerpen. Door het dagelijks controleren van uw dier ziet u ook eerder parasieten of oneven heden in of op de huid. Het dagelijks borstelen/kammen van de vacht kan het ruien alleen maar versterken. Op het moment van hevige verharing, de ruiperiode is het wel aan te raden uw dier volledig door te borstelen om het loszittende haar uit de vacht te verwijderen.

Honden dienen ook wel eens gewassen te worden. Het is belangrijk dat u hierbij een shampoo gebruikt die geschikt is voor uw dier. Het gebruik van shampoo voor mensen waaronder ook baby shampoo word sterk afgeraden omdat de huid van uw huisdier een hele andere pH-waarde (zuurgraad) heeft. Er bestaan verschillende shampoos die speciaal zijn ontwikkeld voor uw hond, kat of konijn. Ook zijn er speciale shampoos beschikbaar voor dieren met huidproblemen.

Na het wassen is het met name voor langharige dieren aan te raden deze te drogen en door te borstelen/kammen, dit ter voorkoming van knopen bij het laten opdrogen van de vacht. Let er bij het droog föhnen op dat u niet de heetste stand gebruikt en niet langdurig op 1 plek blaast.

Door de verscheidenheid aan verschillende vachten zijn er ook verschillende manieren van verzorgen. Behandel methodes toegepast bij honden:

Plukken / Strippen van de ruwharige vacht: dit zijn veel terriër rassen. Ze hebben hulp nodig bij het wisselen van de oude in de nieuwe vacht. Dit kan 2x per jaar. De oude dekharen worden geplukt, om de nieuwe ruimte te geven, dit gebeurd met de hand. De hond behoud hierbij zijn onderwol. Eventueel is het ook mogelijk uw hond te laten strippen dit betekend dat uw hond om de 3 a 4 maanden een behandeling nodig heeft. Bij het strippen bestaat de vacht uit 3 lagen. De onderwol, een korte onderlaag en de lange dekharen. Alleen de bovenste laag wordt geplukt. De hond behoud dan 2 lagen van zijn vacht. Het plukken van de vacht gebeurd als de vacht volledig plukrijp is.

Ontwollen: dit word vaak gedaan bij kortharige en halflangharige rassen. Ontwollen word gedaan om de loszittende ondervacht te verwijderen. De hond moet eerst uitgebreid gewassen worden en bij de tweede wasbeurt laten we de shampoo goed in de vacht trekken zodat de wol zich volzuigt en zwaarder wordt zodat ze makkelijker loskomt. Hierna wordt de hond geföhnd met een speciale föhn; waterblazer. Tijdens het föhnen wordt de hond met daarvoor bestemd materiaal geborsteld of gekamd.

Scheren: bij scheren maak je gebruik van een tondeuse om de vacht in te korten. Dit kan op elke gewenste lengte. Vaak denken mensen dat bij scheren de hond helemaal kaal wordt, maar de scheerkopen variëren van lengte 1mm (kaal) tot 16 mm. Doormiddel van de lengte van de scheerkop wordt de lengte van de vacht bepaald. Scheren heeft het zelfde effect als knippen. Scheren is het inkorten van de vacht maar dan elektrisch.

Effileren: Effileren is het uitdunnen en modelleren van de vacht, hierbij wordt gebruik gemaakt van een effileerschaar. Deze schaar bestaat uit twee bladen waarvan een of twee getand zijn. Hierdoor krijgt de vacht een natuurlijker effect.

Knippen: Knippen is het inkorten van de vacht met behulp van een schaar met rechte bladen.

Mocht u vragen hebben met betrekking tot de vachtverzorging van uw dier kunt u altijd contact opnemen met onze assistentes.