06 Voedselverrijking

bunny-rabbits-1407520Knaagdieren en konijnen zijn levendige en erg slimme dieren. In een kaal hok zonder afwisseling gaan zij zich vervelen. Ze kunnen dan ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals knagen aan de tralies, agressiviteit onderling maar ook naar de verzorg(st)er en ander stereotiep gedrag.

 

bunny-in-the-zoo-1402338In de natuur zijn ze vaak druk bezig met het zoeken naar voedsel, controleren van hun territorium, het maken van een nest of hol en met allerlei ander sociaal gedrag. Om te zorgen dat ze zich prettig blijven voelen, is het belangrijk om het natuurlijke gedrag van konijnen en knaagdieren te stimuleren door bijv het voedsel te verstoppen of aan te bieden in spelletjes.

 

Er zijn speciale konijn en knaagdieren spelletjes op de markt maar het is natuurlijk veel leuker deze zelf te maken. Laat ze moeite doen om hun voedsel te bemachtigen, dit maakt het interessant en leuk. Hierdoor daag je ze uit, moeten ze nadenken en krijgen ze meer beweging.

 

Baby RabbitAls je zelf gaat knutselen om uw huisdier bezig te houden. Let dan op dat het veilig is voor uw dier. Knaagdieren en konijnen zullen hun tanden in het materiaal zetten en het vaak ook binnen krijgen.

 

 

 

Maak geen gebruik van:

  • Giftige materialen (denk aan kleurstoffen en verf maar ook aan metalen, die geen roest mogen afgeven).
  • Scherpe materialen (sat√©prikkers, spijkers, nietjes, ijzerdraad, maar ook materiaal waar scherpe splinters af kunnen komen bij knagen).
  • Onverteerbare materialen (bijvoorbeeld katoen of wollen draden, rubber, elastiek, lijm, plakband en ander plastic).

Houd ook rekening met het dieet van uw dier en pas eventueel de gebruikte voedselsoorten aan.

Het maken van bijvoorbeeld een hooirolletje is erg leuk en eenvoudig.

Benodigdheden: een lege wc-rol, hooi, wortel of andere groenten.

Wat te doen: Snij de wortel in staafjes. Knip het wc-rolletje in de lengte open. Neem een pluk hooi en duw dit in het rolletje. Doe er wat wortelstaafjes tussen. Zorg ervoor dat het hooi aan beide kanten wat uitsteekt. Een hooirolletje kun u ook maken met een hele (niet opengeknipte) wc-rol, dat is iets moeilijker voor uw dier. Pas met een hele rol wel op met kleine dieren die in het rolletje vast kunnen komen te zitten.