Vuurwerkangst bij dieren

Vuurwerk angst. Elk jaar weer een terugkerend probleem bij veel huisdieren.
Voor het bespreken van vuurwerkangst/onrust van uw huisdier kunt u vanaf begin november een afspraak maken met een van de assistentes in Nootdorp. Tel 015- 310 18 66. U krijgt (gratis) advies en tips om de Decembermaand voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Graag tot ziens!

Oud en nieuw: voor u een gezellig feest, maar helaas voor veel dieren een ramp. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk en vaak wordt deze angst elk jaar erger. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw dier te helpen. Voor een goed resultaat is het belangrijk om op tijd te beginnen!

Angst is een natuurlijk gedrag om gevaarlijke situaties te vermijden. De geluiden van vuurwerk gaan echter door, ondanks ontwijkend gedrag van het dier. Het is een onnatuurlijke situatie waarbij een angst kan ontstaan die ongecontroleerd en overmatig is. Ook andere angsten zoals verlatingsangst kunnen zich in deze situatie ontwikkelen.

Het is niet nodig dat uw huisdier zo angstig is! De medewerkers van onze praktijk kunnen u zo goed mogelijk helpen bij de aanpak, maar vooral ook het voorkómen van vuurwerkangst.

Training
De beste manier om uw dier te helpen minder angstig te worden van geluiden, is door hem te trainen. Zowel pups als oudere honden kunnen hieraan meedoen. Hij moet wel voldoende tijd krijgen om te leren.
6 weken vantevoren kunt u beginnen met het afspelen van een CD met vuurwerkgeluiden. U speelt het geluid zeer zacht af, in een vertrouwde omgeving. Als het dier niet reageert op het geluid, beloont u hem met een spelletje, positieve aandacht of wat voer. Geleidelijk aan wordt het geluid steeds iets harder gezet. Zo went het dier aan de vuurwerkgeluiden zonder angstig te zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat u zelf goed reageert op het gedrag van uw dier. Door hem te troosten of aaien als hij bang is, beloont u eigenlijk het angstige gedrag. Hierdoor kunt u onbedoeld de angst van uw dier versterken. Beter is, het angstige gedrag te negeren en zelf zo rustig mogelijk te blijven.

Medicatie kan helpen om de geluidstraining te ondersteunen:

Clomicalm maakt de hond minder angstig. Met dit middel moet op tijd worden begonnen: 4-6 weken voor oudennieuw. Na de jaarwisseling moet het langzaam worden afgebouwd, je mag niet in een keer stoppen! Clomicalm mag alleen worden gebruikt als de lever- nier- en hartfunctie goed zijn. Dit moet voor gebruik worden gecontroleerd door de dierenarts.

Voeding en feromonen
Zowel voor honden als katten zijn er feromonen beschikbaar om hen te kalmeren. Voor de kat is er Feliway, een verdamper voor in het stopcontact die rustgevende feromonen verspreidt. Hondeneigenaren kunnen gebruik maken van de DAP-verdamper of DAP-halsband.

Zylkene is een voedingssupplement. Het bevat een bestanddeel uit koemelk, dat zorgt voor een vermindering van het angstgedrag. Het is een zeer veilig middel zonder bijwerkingen. Ook hiermee moet ruim een maand vantevoren worden begonnen.
Van Royal Canin is er het Calm-dieet, waar dit voedingssupplement in verwerkt is.

Oudejaarsdag:
•Laat de hond extra lang uit op een rustige plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat hij lekker moe is.
•Geef het dier veel afleiding. Begin hier s’middags al mee, ruim voor het vuurwerk begint: bijvoorbeeld een kauwstaaf, of een gevulde Kong.
•Sluit de gordijnen, zodat hij het vuurwerk niet kan zien.
•Zet de radio of tv aan op een programma zonder harde geluiden.
•Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
•Blijf zelf zo rustig mogelijk.
•Als het dier rustig is en geen angstgedrag laat zien, beloont u hem met een spelletje, wat lekkers of aandacht.
•Probeer uitingen van angst te negeren. Als u reageert op angstig gedrag, kunt u hierdoor het angstgedrag versterken. U steunt de hond door er simpelweg te zijn en hem vantevoren al af te leiden met een spelletje. Zit u bijvoorbeeld voor de TV en uw hond komt bij u zitten, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.

Medicatie voor de dag zelf
Voorkomen is beter dan genezen! Daarom adviseren wij om tijdig te beginnen met de aanpak van vuurwerkangst. Mocht uw huisdier desondanks toch angstig blijven, dan zijn er medicijnen om uw dier tijdens de jaarwisseling rustiger en minder angstig te laten worden.

Alprazolam is een stof die lijkt op valium, maar het werkt minder sedatief (slaapverwekkend) en meer angstreducerend. Het beste is om de dag vóór oud en nieuw te beginnen. Het mag niet langer dan enkele dagen worden gebruikt vanwege de kans op bijwerkingen bij langdurig gebruik. Het gaat 15 tot 60 minuten na het ingeven van de tablet werken.

Vuurwerk angst. Elk jaar weer een terugkerend probleem bij veel huisdieren.
Voor het bespreken van vuurwerkangst/onrust van uw huisdier kunt u vanaf begin november een afspraak maken met een van de assistentes in Nootdorp. Tel 015- 310 18 66. U krijgt (gratis) advies en tips om de Decembermaand voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken. Graag tot ziens!